TORNAR

Servitje: 'Acabarem el mandat amb el regust amarg de no poder disposar d’una casa consistorial nova'

2 anys de mandat a Veciana

politica
Dimarts, 2 juny 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
A partir d'aquesta setmana anoiadiari engega una nova secció. En motiu d'haver arribat a la meitat del mandat dels alcaldes i alcaldesses de la comarca, tots i cadascun dels batlles han respòs un seguit de preguntes de balanç i previsió d'aquest mandat. Avui parlem amb Ramon Servitje, alcalde de Veciana. Està molt orgullós del municipi que governa des de fa 30 anys tot i que assumeix que aviat haurà de deixar el càrrec. El que més li dol d'aquest mandat és que el tancarà sense poder comptar amb un nou ajuntament per manca del finançament de la Generalitat. No es pronuncia pel que fa a les futures vegueries, i considera que tots els colors polítics al consistori treballen amb el mateix objectiu: Veciana.

L'església parroquai de Santa Maria - foto d'altaanoia.info

Ramon Servitje, alcalde de Veciana

Quines accions i projectes de l'equip de govern destacaria arribats a mig mandat?

Com que som un ajuntament amb pocs recursos totes les inversions que fem ens les han de subvencionar en bona part des de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona o govern de Madrid. Per tant en aquest moment s’han desenvolupat els projectes que ens han finançat aquestes administracions i hem pogut fer dues portades d’aigua a unes masies, obres de millora de la casa consistorial i local social de Veciana, així com la construcció d’un mur de contenció al nucli de la Rubiola, aquest últim finançat a través del Plan E.

I de cara als propers mesos, quines són les prioritats actuals?

Pels dos anys que ens queden fins acabar legislatura s’iniciaran els projectes més importants que tenim previstos. Així serà com en propers mesos es realitzarà l’arranjament de camins a les masies, així com la restauració de les pintures romàniques de l’església de Sant Pere del Vim, que tot i ser propietat del Bisbat l’Ajuntament n’està realitzant la restauració degut a la seva gran vàlua. De cara a l’any que ve es canviarà l’enllumenat públic de tots els nuclis per tal d’adaptar-los a la normativa vigent.

Preveu, doncs, que al final del mandat la majoria d’objectius contemplats s’hauran pogut complir?

El projecte més important que teníem pensat de realitzar en l’actual legislatura es la construcció de la nova casa consistorial, però la generalitat no ens la subvencionarà fins 2012, per tant si no canvien les coses acabarem la legislatura amb el regust amarg de no poder disposar d’una casa consistorial nova, accessible i funcional per no disposar de finançament fins el 2012.

Com valora la tasca de l’oposició política?

A l’Ajuntament de Veciana hi ha tres colors polítics diferents representats per a cinc persones, que treballem amb un únic objectiu: treballar per millorar Veciana. El funcionament es immillorable.

D’altra banda, com està afectant al municipi l’actual crisi econòmica?

A Veciana sempre s’ha viscut de l’agricultura i ramaderia, factors que no noten l’actual crisi amb tanta virulència com els altres. Per altra banda si que des de l’ajuntament notem els efectes de la crisi en l’augment de l’atur de les persones que no es dediquen a aquests sectors.

S’han beneficiat d’algunes ajudes econòmiques d’altres administracions superiors?

Tal i com hem comentat totes les inversions que realitzem estan finançades en bona part per altres administracions amb més recursos econòmics com son la Generalitat de Catalunya o la Diputació de Barcelona.

Quin és el missatge que l'Ajuntament transmet als veïns i veïnes en plena crisi econòmica?

Des de l’Ajuntament pensem que aquesta crisi s’ha agreujat molt per culpa de la difusió mediatica que ha tingut i per tant pensem que una manera de tranquil•litzar la societat i intentar trobar l’inici de la recuperació es deixant de mencionar la paraula crisi.

I el futur econòmic del poble, per on passa, després d’aquesta crisi?

Esperem que després de la crisi es restableixin els llocs de treball que s’han perdut i que han deixat a alguns vecianencs a l’atur. També esperem que les finances de les administracions públiques es recuperin i ens puguin arribar més fons públics per tal de continuar fent millores al municipi.

Quina opinió li mereixen alguns dels projectes comarcals com l’aeroport corporatiu, l’outlet d’Òdena...

Tots els projectes que siguin positius per la nostra comarca son ben vistos des del nostre ajuntament. La comarca de l’Anoia no va fer els deures quan li tocava i aquests darrers anys s’ha trobat amb els resultats. Per tant la comarca necessita nodrir-se de projectes importants que donin riquesa a la zona, però sobretot que siguin respectuosos amb el medi ambient i amb les persones que hi vivim.

A quina vegueria creu que hauria de pertànyer el seu municipi? Per què?

Esta clar que tant a l’ajuntament com als nostres veïns el que volem amb aquesta nova organització territorial es tenir els serveis de l’administració més a prop i guanyar rapidesa i eficàcia, per tant es difícil saber quina vegueria seria la millor per Veciana quan encara no sabem on estarien aquests serveis. Estem en una zona difícil perquè els veïns de Veciana estem a cavall entre la Conca d’Òdena que tira cap al Penedès i l’Alta Anoia que tira cap a Manresa. Per tant pensem que la millor vegueria per al nostre municipi es la que ens solucioni de la millor forma els problemes del dia a dia.

Molts pobles estan apostant per la participació política, en accions com la renovació del POUM o de la Llei de Barris. En el cas del seu municipi han incorporat aquest àmbit a la seves polítiques?

La gent de Veciana som pocs i ben avinguts i tots els veïns saben que sempre que venen a l’ajuntament son escoltats. En la tramitació del POUM al igual que molts altres projectes es fan les corresponents exposicions públiques perquè tothom hi pugui dir la seva.

I, en relació a les TIC, quines accions fetes i mancances a corregir destacaria?

A Veciana tenim un problema força greu amb les TIC i es que bona part del municipi te problemes de cobertura mòbil, no te internet a les cases i tindrem problemes amb la TDT. A la vista d’aquesta situació tant nefasta s’està treballant amb la secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya per tal que posin una torre de telecomunicacions a la zona central del municipi la qual donarà servei als nuclis de Montfalcó el Grós, Segur i Veciana i acabarà amb les mancances esmentades. Més endavant haurem de treballar per fer millorar els serveis a Santa Maria del Camí i Sant Pere del Vim que queden a les puntes del municipi i separades per diverses valls d’aquesta torre que es col•locarà.

Finalment, a nivell personal, quants anys fa que es dedica a la política, quants en fa que és alcalde, i quines expectatives té de cara a futur?

Fa 30 anys que soc alcalde i com que ja comença a ser hora de deixar el càrrec a persones joves i amb més ganes, en els darrers comicis es van incorporar a l’ajuntament gent nova per tal de dur a terme el relleu.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.