TORNAR

Treballar a dins o fora del confinament de la Conca: "si demano la baixa em pregunten si estic malalta"

Els empleats i les empreses no troben respostes a les demandes de la baixa i els ERTO van en augment

societat
Dissabte, 28 març 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Des de les primeres hores del confinament, la consellera Àngels Chacón va posar sobre la taula la possibilitat d'agafar la baixa als treballadors que no podien anar al lloc de feina pel confinament. Han passat dues setmanes i encara no poden fer-ho. L'allargament de l'aturada per l'efecte COVID19 augmenta l'angoixa.

PUBLICITAT

No saben d'on ni quan cobraran. La crisi generada pel COVID19 ha deixat a milers de persones sense poder sortir o entrar de la Conca, i també sense que se'ls aclareixi la seva situació laboral. En el cas de la Conca, s'agreuja pel fet que la fórmula que es va anunciar al cap d'un dia, la baixa per contingència professional, no ha estat aprovada encara. I ja fa dues setmanes. Treballa al Baix Llobregat, no pot sortir d'Igualada, ara està afectada per un ERTO i no sap si l'empresa sobreviurà a l'aturada pel coronavirus.

La seva història és la de centenars d'anoiencs. De la nit al dia, literalment, va deixar de poder sortir de la Conca. Ella i el seu company van intentar sortir el divendres 13, primer dia del confinament per anar a treballar al Baix Llobregat. La nit anterior ja ho havia explicat al propietari de l'empresa i li va enviar el comunicat del confinament: "vam parlar de diverses possibilitats. Que fossin unes vacances o de recuperar-ho. Però ara cada cop és més difícil, clar".

Amb la seva parella van anar al CAP a demanar les respectives baixes els dos el mateix dia, el divendres dia 13. "El CAP del Passeig em van dir que ja em trucarien, el CAP Nord que 'si no estàs malalt res de res'". "Cada ambulatori a més ens demanen o ens expliquen coses diferents. El primer dia la consellera va dir que es podria resoldre amb una baixa, però ara cap govern respon quan serà això i ja estem dins un ERTO. També vaig trucar un dia a l'Ajuntament d'Igualada i em van dir el mateix: la baixa era per si estàvem malalts". El dia 20 la Carla va saber que estava dins un ERTO.

S'ho pren amb filosofia. "Per una banda m'han deixat tirada. El confinament m'impedeix anar a treballar. Estic orgullosa de com respon la ciutat, com s'està complint amb el que es demana, però en el nostre cas també em decep molt la manca de solucions que ens donen els polítics. És molt empipador esperar tant. I en el cas que tingui la baixa amb caràcter retroactiu, no sé com es traduirà". 

També hi ha moltes persones que viuen fora de la Conca d'Òdena i no poden entrar a dins. AnoiaDiari ha contactat amb un treballador de la indústria mecanitzada que explica el mateix: "la baixa 'forçosa' que es va anunciar pels treballadors afectats de la Conca d'Òdena, ara per ara, no hi ha mecanisme legal per demanar-la. En el cas de l'empresa on treballo, han entregat el meu padró, demostrant que resideixo fora de la zona de confinament, però és un document que no els ha aportat cap solució. Davant la falta d'alternatives i en veure que la situació s'allarga, l'empresa ha decidit fer un ERTO, tot i que paral·lelament està mirant de trobar ajudes per la meva situació en particular per si es pogués fer alguna cosa de manera retroactiva".

En el cas d'aquest treballador "l'empresa assumeix mitja nòmina i l'altre meitat ja seria de l'ERTO, i mentrestant a casa confinats sense saber com acabarà o com es solucionarà la situació dels treballadors més enllà dels ERTOS, que de moment sembla l'única via que estan trobant les empreses que no poden 'aguantar' més dies la situació". 

Ni ERTO ni baixa

Els casos es multipliquen. El sindicat CGT apuntava la setmana passada que "hi ha molts treballadors se'ls nega la baixa i tampoc se'ls posa dins cap ERTO. Són casos en els que aquestes persones temen que no cobraran, ni d'on". CCOO o la pròpia Unió Empresarial demanaven també aclariments les darreres hores, quan no se sabia si continuaria el confinament o s'aixecaria. 

La situació no és còmoda encara que no estigui dins un ERTO. És el cas de Marta, que treballa a Santa Coloma de Queralt i que no pot sortir d'Igualada. La seva empresa és una cooperativa del sector primari, però ella no participa estrictament del procés de creació d'aliments. Des del dia 13 es troba com moltes altres persones sense poder sortir de la Conca d'Òdena "però tampoc l'empresa ha parat l'activitat. No puc fer teletreball, però tampoc sé d'on cobraré aquest mes, perquè no és gens clar que pugui tenir la baixa".


1 Comentaris

J

JOAN MARTI CARBONELL

IGUALADA

28 de març 2020.10:06h

Respondre

És una vergonya, la imprevisió dels nostres polítics davant d’una pandèmia previsible.
No vàrem saber aïllar al principi del contagi.
Les mesures les prenen sense pensar en les... Llegir més conseqüències.
No prendre les mesures pertinents per evitar el col·lapse total de l’economia.
Evident que és una situació excepcional, però altres països estan responent amb molta més fiabilitat.
No tenen cap pla de xoc, aniran fent a mesura que es presentin les diferents situacions.
La Sanitat no era tan bona com deien. Jo amb pregunto. Perquè tenim una taxa de mortalitat molt superior a altres països?, serà que la nostre sanitat no és el que ens deien?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.