TORNAR

L'expresident de la Cooperativa de Calaf assegura al judici que va pagar els deutes amb els seus diners

El ministeri fiscal assenyala que la cooperativa cervesera mai es va activar i es van transferir les aportacions a la Coopac, que estava en crisi

societat
Dijous, 18 març 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dilluns i dimarts tenia lloc a l'Audiència de Barcelona el judici contra Josep Puigpelat, per un presumpte "delicte d'apropiació indeguda". La defensa va concloure la sessió de dimarts demanant l'absolució mentre que la Fiscalia manté la seva petició de cinc anys de presó. 

El judici contra l'expresident de la Cooperativa de Calaf Josep Puigpelat ha quedat vist per sentència. En les dues sessions de judici, segons l'ACN, l'acusat va assegurar que "molts cops" va avalar deutes de la cooperativa amb patrimoni seu, que després va haver de pagar. A Puigpelat se l'acusa d'haver transferit "sense justificar" 353.000 euros del grup cerveser Calamanda als comptes de la Coopac, que en aquell moment es trobava en una greu crisi econòmica.

Imatge del judici que va tenir lloc a l'Audiència de Barcelona FOTO: ACNEn la sessió de dimarts, l'acusat només responia a les preguntes del seu advocat i es va negar haver-se lucrat amb diners de la cooperativa. Sobre les dificultats econòmiques de la Coopac assegurava que "molts cops" va haver d'avalar amb patrimoni seu pagaments que es feien de la Coopac. I posava l'exemple de l'última pòlissa que va haver d'assumir amb diners de la seva butxaca. També es va justificar que "per fer moviments bancaris de la Coopac feien falta dues signatures, la seva i la del secretari, i que ell sol no ho podia fer".

Pel que fa al projecte cerveser, en el judici, Puigpelat afirmava que va sorgir "el 2005 des de la cooperativa amb un grup de joves de la comarca que volien fer cervesa aprofitant que es cultivava un ordi de molta qualitat i que en l'assemblea anual de socis de la Coopac del 2008 es va aprovar per gairebé unanimitat el projecte. Faltaven els recursos, primer vam oferir entrar als socis i després gent externa i buscar la fórmula". Sobre la continuïtat d'aquest projecte, que l'acusació assenyala que mai es va enlairar, Puigpelat admetia que van creure que el procés d'elaboració seria més fàcil i ràpid i que "els diners per finançar els preparatius i el projecte van venir de la Coopac i que van crear una Societat Limitada perquè els van dir que seria la fórmula més adient per professionalitzar".

Així, assegurava que al judici que Grup Cervesa Calamandra "era el mateix" que la Coopac, amb l'exemple de "l'ús de les instal·lacions i que quan els inversors volien fer-se'n socis, anaven a l'oficina de la cooperativa i ingressaven diners al compte de la Coopac, perquè no n'hi havia cap altre". També ha dit que la cooperativa és la titular de la llicència de l'activitat cervesera, malgrat que no va arribar mai a comercialitzar cervesa.

La Fiscalia veu confirmat "l'ànim de lucre"

Per la seva part, el Ministeri Fiscal considera que "s'ha demostrat l'ànim de lucre de l'acusat amb recursos que no eren seus, aprofitant que era l'admnistrador de les dues empreses". La tesi del Fiscal és que "el projecte cerveser neix de la Coopac però que, amb els anys, el consell rector s'hi oposa i acaba havent-hi socis que són de la cooperativa i una important part que no".

El document del Ministeri Fiscal assenyalava que el Grup Cervesa Calamandra s'havia constituït el setembre del 2009 amb un capital social de 330.000 euros. El juliol de l'any següent, es va fer una ampliació de capital per valor de 82.700 euros. I es constata que, dels 412.700 euros en total, 353.600 "van ser transferits directament i sense justificació" per l'acusat a la Coopac. Ho hauria fet en diferents operacions entre una desena de xecs i pagarés d'entre 4.000 euros i fins a 120.000 euros.

El fiscal conclou que "el capital social de Calamandra es buida al mes següent de la constitució de la S.L, no queda un duro" i torna a passar el mateix amb l'ampliació de capital al grup cerveser un temps després. I tot això, malgrat ser dues empreses diferents i sense que hi hagués hagut cap relació comercial entre elles perquè "no es va arribar a vendre mai cervesa". Es demana per a Puigpelat "una pena de presó de cinc anys i la inhabilitació especial per exercir d'administrador" durant aquest mateix període. Així mateix, demana que l'acusat indemnitzi Grup Cervesa Calamandra "amb 353.600 euros i interessos, la mateixa xifra del que es creu que s'hauria apropiat". La indemnització s'assumirà de forma solidària des de Coopac tal com estableix el Codi Penal. Les acusacions particulars, que representen una quarantena de socis denunciants, subscriuen les peticions de Fiscalia. Un dels dos lletrats apuntava que la "distracció de diners" de Puigpelat ha "causat danys que cap sentència podrà restituir", tot dient que es van "trencar les il·lusions" que tenien persones de la comarca amb el projecte cerveser.

La defensa demana l'absolució

El lletrat de la defensa demanava l'absolució. Durant les conclusions finals, recriminava que la Coopac no hagi presentat els comptes dels últims anys per poder rastrejar i fer el seguiment de tots aquests moviments bancaris. I també criticava la Fiscalia per no haver-ho exigit. "Això hauria permès seguir els moviments bancaris entre les dues persones jurídiques per veure si hi havia delicte o no, però no s'ha fet", remarcava.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.