TORNAR

Les noves centrals eòliques a Veciana posen aerogeneradors a tocar del Molí de la Roda

A Montbui, una empresa ha presentat projectes per a la instal·lació de panells fotovoltaics al Saió

societat
Dissabte, 29 maig 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les plataformes contra el model actual de les renovables han apujat el to els darrers dies després de l'aprovació de noves centrals eòliques a l'Alta Anoia, en una zona que té ja una sensible presència d'aerogeneradors. El col·lectiu Salvem Maçana i Serra Morena parla obertament de "follia espoliadora".

PUBLICITAT

Els dos darrers dies s'ha fet oficial la tramitació de noves centrals eòliques a zones de l'Alta Anoia on ja hi ha una presència molt important d'aerogeneradors. Aquest dijous eren vuit nous molins eòlics a Rubió (que s'afegirien a la trentena llarga ja existent) i també s'ha donat a conèixer la tramitació de dues noves iniciatives en aquest municipi, que també afectarien a les poblacions veïnes de Copons i Veciana. Una d'aquestes és el Parc Eòlic la Vilella, amb 12 torres. Unes torres que s'atansarien a pocs metres d'un dels emplaçaments més emblemàtics de l'Anoia, el Molí de la Roda. La plataforma assenyala que "hi ha 17 aerogeneradors per aprovar encara".

En concret, seria un molí del Parc Eòlic de la Vilella i un altre del Parc de les Viudes, que conflueixen en aquesta zona de Veciana. Una zona d'alt interès natural, amb una casa de colònies i la comunitat religiosa de La Salle. De fet, és el punt on neix el riu que dona nom a la comarca. Jordi Saumell, de Salvem Maçana i Serra Morena alerta que "és només un botó de mostra de l'afectació d'aquests projectes. Estem parlant de molins que estaran a 600 metres del poble de Copons, i encara a menys distància de masies habitades".

Saumell detalla que "els projectes són la recuperació dels que no es van poder fer fa deu anys, però en vindran més. La intenció que tenen és convertir tota aquesta zona en un macroparc i omplir d'aerogeneradors les carenes que hi ha enmig de les centrals que ja existeixen". La 'propina' seria l'anunciada instal·lació també de gairebé 100 hectàrees de plaques solars a Rubió. Conclou que "els nostres pobles quedaran envoltats pels quatre costats d'aerogeneradors de 200 metres, i multitud de noves línies d'alta tensió creuaran en totes direccions per sobre de valls, masies i nuclis habitats".  La distància entre les torres "fa pensar que en vindran d'altres per omplir els buits".

A Montbui, noves instal·lacions en tràmit

El balanç de noves iniciatives de renovables aquesta setmana es completa amb els projectes de fotovoltaiques a Montbui. Mesos enrere es van presentar uns projectes al peu de la Tossa i aquesta setmana s'han tramitat set propostes per instal·lar panells solars a la zona del Saió, a tocar de Tous. En total, serien més de 220 hectàrees de panells solars. 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.