TORNAR

Pandèmia, racisme i extrema dreta, temes destacats de l'Anuari Mèdia.cat 2020

L’anuari es presentarà el dimecres 9 de juny a Igualada

societat
Dimarts, 1 juny 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Des del 2009, l'Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat -impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils- analitza el tractament mediàtic de temes sensibles, revela els temes que silencien els mitjans de comunicació i denuncia els atacs a la llibertat d'expressió. Des del 2011, porta al paper els resultats d'aquesta anàlisi amb la publicació de l'Anuari Mèdia.cat. L'acte és organitzat per l'AnoiaDiari, amb la col·laboració del Grup de Periodistes Ramon Barnils.

El passat 20 de maig es va fer la presentació pública de la desena edició de l'Anuari Mèdia.cat, que treu a la llum temes que han estat silenciats als mitjans de comunicació l'últim any, el 2020, i n'analitza els principals 'sorolls' informatius. L'anuari recull una sèrie de reportatges en profunditat diverses temàtiques que no han estat portada de cap diari ni han obert cap informatiu i, alhora, aprofundeix de manera crítica en qüestions que massa sovint han marcat l'agenda, mediàtica amb articles d'anàlisi a càrrec d'expertes, infografies i continguts especials.

Presentació a Igualada

Ara l'Anuari Mèdia.cat 2020 es presenta a Igualada, en un acte que es durà a terme el dimecres 9 de juny, a les 19:30 h, als jardins del Cercle Mercantil i comptarà amb la participació de Víctor Yustres Santiago, periodista i coordinador de l'Anuari Mèdia.cat 2020 conjuntament amb l'Elisenda Rovira. Presentarà l'acte la igualadina Xesca Oliver Crespí, vicepresidenta de la Fundació Catalunya Fons.

L'acte es durà a terme a l'aire lliure i els organitzadors seguiran totes les mesures establertes pel PROCICAT per a la prevenció de contagis de COVID-19. És obligatori l'ús de mascareta.

Aforament limitat: us recomanem incriure'us prèviament

L'aforament és limitat. Els interessats en assistir-hi poden inscriure's prèviament omplint aquest formulari o escrivint un correu electrònic a toni@anoiadiari.cat (donant el seu nom i cognoms i adreça electrònica i telèfon de contacte)

Si no s'exhaureix l'aforament amb inscripcions prèvies, també es podrà assistir a l'acte el mateix dia (s'obriran les portes del recinte, pel carrer del Clos, a les 19 h)

Més enllà de la pandèmia: silencis i sorolls dels mitjans el 2020.

"A l'Anuari, volem fixar-nos tant en els silencis mediàtics com en els sorolls informatius: posem l'accent en les qüestions que el periodisme mainstream ha ignorat o per les quals ha passat de puntetes, i aprofundim i anem més enllà en aquells temes que, tot i ser-hi constantment a l'agenda, no s'expliquen mai a fons. En moments de crisi com aquest, l'Anuari vol ser una eina per sobreviure a la infoxicació, la desinformació i al control dels poders per poder avançar cap a un periodisme compromès i una ciutadania crítica", expliquen des del Grup de Periodistes Ramon Barnils, afegint que "en un 2020 en què la pandèmia del coronavirus ha sacsejat el món, l'extrema dreta ha avançat al nostre país i el moviment Black Lives Matter ha posat el racisme a l'agenda internacional, la desena edició de l'ANUARI MÈDIA.CAT fa una mirada crítica als silencis dels mitjans de comunicació i també als sorolls informatius. En un moment de múltiples crisis com aquest, volem ser una eina per avançar cap a un periodisme compromès i una ciutadania atenta. Ens agradaria tenir la vacuna contra les males notícies, però només sabem explicar-te-les per poder-les canviar."

L'extrema dreta, la pandèmia, el racisme, són els temes més destacats de l'Anuari Mèdia.cat 2020, en el qual també es tracten altres temes com el Pla Tremall, engegat pels Mossos d'Esquadra per lluitar contra la reincidència delictiva; els acomiadaments i precarietat laboral en el món comunicatiu dels Països Catalans; les protestes en temps de pandèmia; la llei mordassa; les través als periodistes durant la crisi de la COVID-19; el conflicte d'Armènia; el drama de les pasteres; el drets de les embarassades durant la pandèmia; les violències masclistes; la cosificació de les dones als mitjans; la seguretat a les plantes nuclears catalanes; la fragilitat del teixit econòmic cultural; el cas Volhov; joves i violència, etc.

Des de la primera edició, han publicat prop de 130 reportatges sobre temes fins aquell moment silenciats: la implicació d'Urdangarin al cas Palma Arena; el règim d'aïllament a les presons catalanes; el maltractament institucional que pateixen les víctimes de violència masclista, els atacs antiindependentistes a Catalunya la tardor de 2017; o el biaix territorial i de classe en el cos d'alts funcionaris espanyol (1 català per cada 15 madrilenys al deep state).

El projecte pren com a model la iniciativa periodística nord-americana Project Censored, de la Universitat de Sonoma (San Francisco), que des de fa gairebé quaranta anys s'encarrega de fer un seguiment dels mitjans de comunicació dels EUA per detectar-ne els silencis i les omissions més importants.

És un projecte coeditat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i Pol·len edicions, amb el suport de la Fundació Catalunya. Compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, Verkami, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Vic, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat Ramon Llull.

Podeu col·laborar en aquest projecte adquirint un exemplar de l'Anuari Mèdia.cat 2020 que es posarà a la venda en el trasncurs de l'acte.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.