TORNAR

Catalunya estarà infrarepresentada a l'Eurocambra

Els set eurodiputats catalans representen només el 14% dels 50 escons espanyols

politica
Dimarts, 9 juny 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Catalunya estarà infrarepresentada en el nou Parlament Europeu. La circumscripció única espanyola fa que els catalans tinguin menys eurodiputats a Estrasburg dels que li pertocarien proporcionalment a la seva població i en comparació amb altres socis de la Unió Europea i nacions sense Estat. Flamencs, escocesos, gal·lesos, que tenen circumscripció electoral pròpia, i fins i tot bascos i gallecs, que han de compartir l'espanyola, estan proporcionalment millor representats que els catalans.

El parlament europeu

Catalunya només ha pogut enviar a Estrasburg a set eurodiputats catalans, el mateix nombre que el 2004. Maria Badia i Raimon Obiols són els del PSC, Ramon Tremosa el de CiU, Raül Romeva el d'ICV, Alejo Vidal-Quadras i Santi Fisas els del PP i Oriol Junqueras el d'ERC. Aquests set eurodiputats catalans representen només el 14% dels 50 escons espanyols, tot i que Catalunya té el 16% de la població de l'Estat. Però aquesta infrarepresentació s'agreujarà en els propers anys: el 2010 s'aprovarà el Tractat de Lisboa i l'estat espanyol tornarà a tenir 54 eurodiputats i, a meitat de la legislatura, Junqueras haurà de cedir la seva cadira al BNG. Catalunya, doncs, es quedarà amb sis dels 54 escons espanyols, un 11% per al 16% de la població. Caldrà esperar a les pròximes eleccions estatals i autonòmiques per veure si les llistes del PSOE i del PP corren i envien a algun català més a Estrasburg, com la passada legislatura amb el socialista Martí Grau.

Galícia i Euskadi

Galícia, que no arriba als tres milions d'habitants, ha obtingut tres eurodiputats: representa el 5,8% de la població espanyola i té el 6% dels 50 escons de l'Estat. La filla de Fraga, Carmen Fraga, i el cunyat de Rajoy, Francisco Millán Mon, són els dos eurodiputats del PP i Antolín Sánchez Presedo el del PSOE. Ana Miranda, del BNG, substituirà al republicà Oriol Junqueras a mitja legislatura, així que Galícia acabarà tenint quatre eurodiputats, el 8% dels escons espanyols.

Euskadi, amb poc més de dos milions de població, ha revalidat els seus cinc escons a l'Eurocambra en aquestes europees, el mateix 9,2% de representació per a només el 4,5% de la població. Jaime Mayor Oreja i Carlos Iturgaiz són els eurodiputats del PP, Ramon Jauregui i Eider Gardiazabal els del PSOE i Izaskun Bilbao la del PNB.

Bulgària té la població de Catalunya però 17 escons

Bulgària té la mateixa població que Catalunya, però aquest diumenge ha pogut elegir a 17 eurodiputats. Els finlandesos, els danesos i els eslovacs són només cinc milions, però estaran el doble de representats que els catalans a Estrasburg, amb 13 escons. També tenen més eurodiputats i menys població que Catalunya Irlanda i Lituània, 12 escons per a quatre i tres milions d'habitants, i Letònia, que té vuit escons per a poc més de dos milions de persones. La representació a l'Eurocambra que Catalunya ha obtingut aquest 7 de juny la torna a situar al nivell d'estats com Eslovènia, que només té dos milions d'habitants o de Luxemburg, que no arriba al mig milió però només té un escó menys.

Flandes té sis dels deu milions d'habitants de Bèlgica i 13 dels seus 22 eurodiputats, el 59%, una representació proporcional a la seva població. Els belgues voten per comunitats lingüístiques: els francòfons tenen vuit escons i fins i tot la minoria germanòfona, de només 75.000 habitants, té reservada una cadira a l'Eurocambra. Els neerlandòfons han fer eurodiputats aquest diumenge a quatre democratacristians, tres liberals, dos independentistes ultradretans del Vlaams Belang –que perden un escó–, dos socialistes, un islamòfob de la Llista Dedecker i un ecologista.

Escòcia té poc més de cinc milions d'habitants, el 8% dels 61 milions de britànics. Sigui quin sigui el resultat i el nivell de participació, la Gran Bretanya té dotze circumscripcions electorals i això li garanteix a Edimburg sis eurodiputats, també el 8% dels 72 escons britànics a Estrasburg. L'Scottish National Party tenia la passada legislatura dos escons, els mateixos que els tories i els laboristes, i els liberals un.

ACN/Brusel·les


3 Comentaris

E

Ester Vich

Igualada

9 de juny 2009.14:08h

Respondre

els catalans ens ho hem de fer mirar. els espanyols i el pp no fallen a l’hora d’anar a votar. encara que hi hagin d’anar amb el nas tapat, hi van. els catalans no tenim ni l’objectiu ni... Llegir més l’estratègia clara i ens deixem portar pel desànim de les batalles perdudes (estatut, finançament, incompliments, aeroport...). mentre ens queixem, els altres avancen.

J

Joan V.

Igualada

9 de juny 2009.12:18h

Respondre

Això del Tractat de Lisboa ens hauria de recordar que la autonomia que ens cal es la de Portugal

J

Jordi

Igd

9 de juny 2009.07:40h

Respondre

bona!!
doncs què pensem fer catalans? dormir a la palla...??

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.