TORNAR

Comença la campanya electoral amb la tradicional enganxada de cartells

politica
Divendres, 12 maig 2023. 11:29. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Fem un repàs de les xifres per aquestes eleccions: Un total de 120 candidatures de partits polítics i d'agrupacions independents d'electors concorren a les eleccions municipals del 28 de maig als trenta-tres municipis de l'Anoia. Són 7 més que el 2019. I 25 menys que el 2015. Les llistes –sense comptabilitzar els suplents– encara són lluny de la paritat: les integren 630 homes i 541 dones. ERC presenta 32 candidatures, seguida de Junts i el PSC, amb 26 llistes

Les diferents candidatures han sortit als carrers i han donat el tret de sortida a la campanya electoral amb la tradicional enganxada de cartells. Tots i que les forces polítiques ja fa setmanes que estan en mode precampanya, ara els carrers dels municipis de la comarca ja són plens de pancartes electorals. A partir d'aquest moment, arrenquen uns dies de cursa. La meta: la cita electoral del 28 de maig. Una cita en què, a l'Anoia, concorren fins a 120 candidatures, set més que a les eleccions municipals del 2019, però una xifra molt per sota de la que es va registrar fa vuit anys, a les municipals del 2015, quan es van presentar 145 llistes a la comarca.



Esquerra, amb 32 candidatures, és la força política amb més presència. Presenta llistes a tots els municipis anoiencs, excepte a Copons, on es va presentar el 2019 però no en aquesta ocasió. A Copons només es presenta una única candidatura formada per independents.



Junts-Compromís Municipal –que aglutina l'àmbit de Junts per Catalunya i de l'antic PDeCAT, ara dins la plataforma Impulsem Penedès– es presenta a 26 municipis anoiencs i a Collbató. Tenen presència a tota la comarca, excepte a Carme, Castellolí, Copons, Orpí, els Prats de Rei, Sant Martí Sesgueioles i Santa Margarida de Montbui.

També presenta 26 candidatures el PSC, una de les formacions que ha ampliat més la seva presència. Els socialistes presenten llistes a tots els municipis, exceptuant Carme, Castellolí, Copons, Jorba, Montmaneu, els Prats de Rei i Sant Martí Sesgueioles.

La quarta formació amb més presència és VOX, que ha agafat el protagonisme que va tenir Ciutadanos fa quatre anys. L'extrema dreta irromp amb 8 candidatures a Cabrera d'Anoia, Capellades, Igualada, Masquefa, Piera, Santa Margarida de Montbui, la Torre de Claramunt i Vilanova del Camí.

Per la seva banda, la CUP presenta llistes a Capellades –d'on ha sortit recentment del govern–, els Hostalets de Pierola, Igualada, Piera, Sant Martí de Tous i Vallbona d'Anoia.

El Partit Popular presenta cinc candidatures: Cabrera d'Anoia, els Hostalets de Pierola, Igualada, Masquefa i Piera.

En Comú Podem presenta candidatura a Sant Pere Sallavinera i a la capital de l'Anoia, Igualada; i SOM també presenta dues llistes, en aquest cas a Jorba i a Piera.

Ciudadanos, que va ser la cinquena formaciÓ amb més candidatures presentades el 2019, en aquests comicis només en presenta dues, a Capellades i als Hostalets de Pierola.

Valents presenta una candidatura a Igualada, encapçalada per Carmen Manchón, que s'havia presentat el 2019 sota les sigles de Ciudadanos.

A Cabrera d'Anoia, Copons, els Hostalets de Pierola, Òdena, la pobla de Claramunt, els Prats de Rei, Santa Margarida de Montbui, la Torre de Claramunt i Vilanova del Camí hi trobem candidatures independents.

A la majoria dels municipis anoiencs hi ha el mateix nombre, o més, de candidatures que fa quatre anys. Només perden llistes vuit municipis. A Castellolí, el Bruc, Masquefa, Òdena, Sant Martí Sesgueioles i Vallbona d'Anoia hi ha una candidatura menys; i a Copons, s'ha passat de 3 llistes el 2019 a només una enguany. Vilanova del Camí és on hi ha hagut una baixada més gran: s'ha passat de 10 candidatures fa quatre anys a les cinc d'aquest 28 de maig.

Igualada és el municipi amb més candidatures, 8 (2 més que el 2019), seguida de Piera i els Hostalets de Pierola, amb 7.

Hi ha quatre municipis de l'Anoia que ja coneixen qui serà el seu alcalde, ja que només s'hi ha presentat una única candidatura. Així, Alex Prehn revalidarà l'alcaldia a Copons; Joan Serra també ho farà a Castellolí i Marc Sànchez, a Carme, i Marina Graells serà alcaldessa a Sant Martí Sesgeuioles.

Les 120 candidatures estan integrades per 1.171 persones (sense comptabilitzar els suplents). D'aquests, 630 són homes, un 53,8%; i la resta, 541, són dones, que representen el 46,25 del total. Un percentatge que s'atansa a la paritat. La diferència entre homes i dones és major en els caps de llista. Un total de 85 candidatures estan encapçalades per homes, un 70,83%. La resta, 35 llistes, estan liderades per dones. Un 29,17%.

La CUP és la formació política amb més presència de dones a les candidatures. De les 80 persones que configures les sis llistes de la candidatura municipalista, 43 són dones, el 53,75%.

A l'altra banda, el partit que té menor representació de dones és VOX. De les 118 persones que integren les 8 candidatures de la formació d'extrema dreta VOX, 68 són homes, per damunt de les 50 dones, que representen només el 42,37% del total.

Galeria



0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.