TORNAR

ERC domina a la majoria de barris d'Igualada, malgrat el desplaçament de vots cap a Junts i CUP

Els socialistes retenen Fàtima i Montserrat, on els Comuns resisteixen i treuen el cap Vox i C’s

politica
Dimarts, 12 novembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La formació republicana ha consolidat el seu domini a Igualada a les eleccions generals i guanya per tercera vegada seguida amb 5.767 vots, per davant de JxCat (4.426), PSC (3.359), ECP (2.035), CUP (1.821) i PP (1.223). La suma independentista creix en percentage de vot a Igualada (ara 57%) on hi ha hagut un descens de participació. La combinació ERC-Junts-CUP suposa més de 12.000 vots.

ERC continua com a primera força a tots els districtes menys sisEsquerra i el sobiranisme es van tornar a imposar a les eleccions estatals a Igualada. Amb contundència. Els tres partits independentistes, ERC, Junts i CUP van sumar 12.014 vots aquest diumenge, tot i que encara no superen els 13.000 vots de l'1-O (quan hi havia cens obert) i el límit de mobilització, els 14.479 vots del 21 de desembre de fa dos anys. En la distribució per les seccions censals de la ciutat, la candidatura que encapçalava Gabriel Rufián i que tenia a la igualadina Carolina Telechea com a segona guanya a la majoria de col·legis tot i que cedeix pas a Junts al centre d'Igualada (perd de manera ajustada al Garcia Fossas i a un sector de la Biblioteca, a més del Monalco). El PSC, per la seva banda, conserva sense problemes els seus feus habituals: Fàtima i els col·legis del Barri de Montserrat.

La conclusió a la capital és que tot i que l'abstenció ha estat quasi cinc punts superior, l'independentisme manté els vots i creix en percentatge. L'abril, amb el Front Republicà (amb un cap de llista autodeterminista), es van sumar 12.030 vots; ara, són 12.014. Mentre, el PSC perd vots i percentatge, de 4.075 a 3.359; de 18,26 a 15,99%. Els Comuns perden 300 electors i un punt. El PP es recupera, de 923 a 1.223 electors i Vox creix de 563 a 903. La contrapartida a la dreta espanyolista és la plantofada de C's, que perd 1.000 vots i la meitat d'electors: 891 per 1.887.

Trasvàs entre els independentistes

El mapa de segones forces en cada col·legiEls partits independentistes són els tres primers en una de les seccions del Monalco i la CUP pràcticament assoleix els resultats del PSC, tercer, al Ramon Castelltort. En canvi, en seccions censals més allunyades del nucli, els socialistes s'imposen a JxCat i queden com a segona força. Els vots que ha perdut ERC a totes les seccions censals queden compensats per l'augment de JxCat i la irrupció de la CUP, que compta amb electors que el Front Republicà sembla que no va poder arrossegar. 

El trasvàs de vot sobiranista s'exemplifica a l'Arxiu Comarcal. A l'abril ERC va aconseguir 281 vots a les dues meses i ara es queda en 230. Junts ha passat de 156 a 173 en aquest sector. La CUP té en aquesta zona 85 electors on el FR sols en va assolir 32. Un patró similar és a diferents col·legis com l'Espai Cívic Centre: els republicans perden vots (211 per 182), Junts segueix amb els 134 de la primavera i la CUP se n'emporta 51 quan el Front Republicà només en va tenir 26.

El PSC manté la força lluny del centre

 Els socialistes segueixen forts als districtes on també guanyen a les municipals i on el 21D va vèncer ocasionalment C's. Al punt de votació del Centre Cívic de Fàtima obtenen 225 vots, només 28 menys que l'abril. A molta distància hi ha un doble empat: amb 64 vots s'hi troben igualats dues propostes antitètiques com ECP i Vox. L'extrema dreta ha triplicat en aquest sector els vots respecte als darrers comicis, quan en tenia 21, a costa sobretot de C's que perd més de la meitat dels electors. 

Per últim, en un altre sector de tradició socialista, com el Barri de Montserrat, al col·legi del Centre de Salut Anoia, Esquerra queda en segon lloc. I a Casal Cívic de Montserrat, on el PSC domina clarament, C's resisteix en segona posició, amb 40 vot. Els Comuns tenen un vot menys. C's ha perdut la pugna pel vot de la dreta espanyolista després d'unes municipals on va treure representació per primer cop a Igualada en detriment del PP.

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.