TORNAR
PUBLICITAT

S'inicien els treballs de prevenció d'incendis a la Serra de Collbàs

En una zona de vora un centenar d’hectàrees es farà una aclarida per treure els arbres que es troben en més mal estat

societat
Dissabte, 14 setembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquestes setmanes s'han iniciat treballs forestals per prevenció d'incendis a la zona de la Serra de Collbàs i la Serra de Santa Margarida de Montbui (Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Carme). Es tracta de treballs finançats per la Diputació de Barcelona i que s'executen a traves de l'Associació de Propietaris Forestals Serres de Miralles-Orpinell.

PUBLICITAT

Gairebé un centenar d'hectàrees de la zona al voltant de Collbàs i els boscos de Montbui seran l'escenari aquesta tardor d'una actuació per a prevenció d'incendis forestals. El pressupost dels treballs és de 113.000 euros, en 23 finques dels termes municipals de Vilanova del Camí, Montbui i Carme. L'àrea on es farà la intervenció s'ha identificat com a Zona d'Actuació Prioritària (ZAP) per part de Bombers i tècnics forestals.

La zona de Collbàs, la Creu Vermella i l'Obaga de Can Palomes formen una zona prioritària de més de 100 hectàrees de massa forestal continua, una zona de confluència de valls favorables als vents dominants de la zona i un bosc que fa més de 20 anys que no s'hi realitza cap actuació forestal. Per altre, banda, la zona de bosc més propera al nucli antic de Montbui presenta una elevada densitat i gran quantitat de biomassa en peu que s'hi mai hi hagués un incendi forestal posaria en perill totes les primeres cases del nucli antic de Montbui i la seva població.

Les actuacions constaran d'una aclarida de millora a tota la massa forestal. A grans trets, l'actuació consisteix a regularitzar la massa amb un criteri de millora, es a dir, es "trauran els pitjors arbres i es deixaran els millors". En concret, es tallaran els arbres morts, moribunds, amb el canó trencat, escapçats, puntisecs, dominats, torts o inclinats sense possibilitat de recuperació, afectats per plagues o malalties, aquells que no puguin tenir un correcte desenvolupament. També ss tallaran els pins que entorpeixin el creixement de roures, alzines o altres planifolis.

Repartiment homogeni de l'arbrat

Indicat en vermell, l'àrea on es farà l'actuacióL'objectiu és que hi hagi un repartiment homogeni de l'arbrat, a una distància mitjana final entre arbres de 4-5 metres (600-500 peus /hectàrea). Les zones que inicialment parteixin d'una densitat inicial més elevada que la resta, es deixaran amb més densitat que la mitjana. Es desemboscarà aquella fusta de diàmetre superior a 15 centímetres o inferior en el cas que estiguin vora camins. La fusta de menor diàmetre que es deixi al bosc, es trossejarà a una longitud inferior a un metre. A les zones inaccessibles és farà una aclarida dels arbres no comercials i la millora dels arbres fins a 15 centímetres de diàmetre, puntualment de 20 en el casos que s'especifiquin amb l'enginyer de l'Associació.

A l'ermita de Collbàs, el seu accés des de Santa Margarida de Montbui, la baga de Can Palomes i la zona més pròxima al nucli antic de Montbui és tallarà i es desemboscarà l'arbre sencer (amb branques) i aquest es transportarà amb camió o tractor amb remolc fins l'acopi de biomassa situada en un camp de conreu. Aquestes piles de biomassa romandran als terrenys agrícoles entre dos i tres mesos per tal que s'assequin. Posteriorment, mitjançant una estelladora, es triturarà i es carregarà en tràilers per a la seva
comercialització.

Abans que acabin els treballs, totes les restes de tallada es trossejaran en fragments de 1 m o inferiors i amb una alçada de restes inferior als 50 centímetres en compliment de la llei de prevenció d'incendis forestals 64/95. Els camins i senders podrien quedar tapats amb brancada de manera puntualment i fruit dels treballs forestals que es duran a terme, tot i així, abans de la finalització de la jornada laboral quedaran nets.

 

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.