TORNAR

La meitat de municipis de l'Anoia tenen més d'un 10% d'impropis en la recollida selectiva

Tots els municipis amb la recollida delegada al Consell Comarcal tenen xifres de més del 50% de recollida selectiva neta

societat
Dimarts, 1 juny 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Fa tres anys que es va encetar a la comarca el nou sistema de recollida impulsat pel Consell Comarcal. Ara mateix, dos terços de la comarca treballen amb la recollida porta a porta o en àrees tancades. La millora dràstica de la recollida en brut té la contrapartida d'una xifra molt alta d'impropis en alguns municipis.

Els 22 municipis que tenen la recollida selectiva de residus vinculada al Consell Comarcal de l'Anoia tenen percentatges superiors al 50%. Les dades en brut, que es van donar a conèixer la tardor, indiquen que tots aquestes poblacions superen el 50% del total de residus. Les dades netes a aquestes poblacions, és a dir, amb els residus impropis, també estan per sobre del 50%. Ara bé, tant els municipis amb la recollida porta a porta i amb àrees tancades com les que no tenen el sistema delegat al Consell Comarcal, presenten unes dades molt altes d'impropis, un any més. Dels 33 municipis, la meitat tenen més d'un 10% de residus impropis en les seves dades de recollida selectiva. Tots els municipis anoiencs tenen recollida selectiva i els esmentats 22 tenen reciclatge obligatori. Calaf acaba d'estrenar un model similar.  

Les diferències entre la recollida en brut i en net no són noves malgrat l'èxit del porta a porta. Part de la diferència es pot adduir en com es valoren alguns dels residus considerats impropis. De tota manera, les dades entre recollida selectiva bruta (RSB) i la neta (RSN), la final, tenen una diferència molt notable en alguns pobles: la Pobla de Claramunt té un índex de RSB dels més alts de Catalunya, 91,16%, però les dades en net cauen i passen al 69,06%. A la Torre de Claramunt, amb un excel·lent punt de partida (89,38%) hi ha 13 punts de diferència. 

Aquestes divergències són també molt notables a Capellades (de 82,93 a 66,83%), Rubió (de 66,94 a 57,445) o Piera, que passa de més del 50% de recollida en brut a 31,9% segons l'Agència Catalana de Residus. A Igualada, malgrat la lenta millora, el total de recollida selectiva neta és encara baix, de 29,23%, mentre que la bruta és de 34,49%. A la veïna Vilanova del Camí, el contrast és més gran: xifres més altes en brut que la capital 37,88% però més baixes un cop s'extreu els impropis, 28,27%. 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.