Fa tres anys que es va encetar a la comarca el nou sistema de recollida impulsat pel Consell Comarcal. Ara mateix, dos terços de la comarca treballen amb la recollida porta a porta o en àrees tancades. La millora dràstica de la recollida en brut té la contrapartida d'una xifra molt alta d'impropis en alguns municipis.
Les diferències entre la recollida en brut i en net no són noves malgrat l'èxit del porta a porta. Part de la diferència es pot adduir en com es valoren alguns dels residus considerats impropis. De tota manera, les dades entre recollida selectiva bruta (RSB) i la neta (RSN), la final, tenen una diferència molt notable en alguns pobles: la Pobla de Claramunt té un índex de RSB dels més alts de Catalunya, 91,16%, però les dades en net cauen i passen al 69,06%. A la Torre de Claramunt, amb un excel·lent punt de partida (89,38%) hi ha 13 punts de diferència.
Aquestes divergències són també molt notables a Capellades (de 82,93 a 66,83%), Rubió (de 66,94 a 57,445) o Piera, que passa de més del 50% de recollida en brut a 31,9% segons l'Agència Catalana de Residus. A Igualada, malgrat la lenta millora, el total de recollida selectiva neta és encara baix, de 29,23%, mentre que la bruta és de 34,49%. A la veïna Vilanova del Camí, el contrast és més gran: xifres més altes en brut que la capital 37,88% però més baixes un cop s'extreu els impropis, 28,27%.